Johan Cruyff Foundation

Image

Johan Cruyff Foundation 
De Johan Cruyff Foundation steunt en ontwikkelt overal ter wereld sportactiviteiten voor kinderen en focust zich daarbij op kwetsbare kinderen. Met sportprojecten voor kinderen met een beperking,  Cruyff Courts en Schoolpleinen14 geeft de Cruyff Foundation deze kinderen de ruimte om te sporten en spelen. Ruimte waar zij zich kunnen ontwikkelen, ruimte om vrienden te maken én ruimte waar zij hun fysieke en mentale gezondheid kunnen verbeteren. Ruimte om het beste uit zichzelf te halen.
Elke week geeft de Cruyff Foundation zo duizenden kinderen de ruimte om te sporten en te spelen. Want ieder kind verdient een gezonde toekomst.
 
Gehandicaptensport
Juist voor kinderen met een handicap zijn bewegen en sporten belangrijk. Niet alleen voor hun gezondheid, maar ook om anderen te ontmoeten en zelfvertrouwen te krijgen. Helaas is het voor hen soms niet gemakkelijk om een sport te beoefenen, doordat het aanbod gering is en de benodigde materialen vaak kostbaar. Met verschillende samenwerkingen verbreedt de Cruyff Foundation het sportaanbod en maakt dit toegankelijker, zodat ook kinderen met een beperking de ruimte krijgen om hun talent de ontdekken.
 
Schoolplein 14
“Buitenspelen zou een vak op school moeten zijn’’, zei Johan Cruijff eens. Hierop bedacht de Cruyff Foundation een relatief simpele oplossing. Met Schoolplein14 worden schoolpleinen weer aantrekkelijk gemaakt, door in samenwerking met de school en haar leerlingen lijnen en kleurvlakken op de grond en muur aan te brengen.
De Cruyff Foundation geeft basisschoolkinderen uit zowel het reguliere als speciale onderwijs de ruimte om te spelen tijdens en na schooltijd.
 
Cruyff Courts
Kinderen hebben veilige speelruimtes nodig die uitnodigen om buiten te spelen. Daarom zijn er Cruyff Courts. Ruimtes waar kinderen kennismaken met het belang van saamhorigheid, vriendschappen sluiten, hun eigen talenten ontdekken én ervaren hoe het is om te winnen en verliezen.       Waardevolle ervaringen die zij meenemen in hun ontwikkeling op fysiek en mentaal vlak, maar ook in de maatschappij.  

Speciale Cruyff Courts Kinderen hebben een veilige speelruimte nodig die uitnodigt om buiten te spelen. Daarom zijn er Cruyff Courts. Naast Cruyff Courts in wijken, realiseert de Cruyff Foundation ook Cruyff Courts bij instellingen voor kinderen met een beperking. Speciale Cruyff Courts zijn aangepast aan de behoeftes van deze kinderen, bijvoorbeeld door een andere ondergrond, aanpassingen aan het terrein of aangepaste sportattributen.

Cystic Fibrosis Stichting

Image

Geef om taaie slijmziekte!
Wist je dat taaislijmziekte (CF, cystic fibrosis) de meest voorkomende erfelijke ziekte met een beperkte levensverwachting is? En dat mensen met CF gemiddeld 45-50 jaar worden? Dankzij wetenschappelijk onderzoek worden er grote stappen gezet, maar CF is nog niet te genezen. Nog steeds overlijden mensen veel te jong aan deze slopende ziekte.

Wat is taaislijmziekte?
Mensen met CF hebben uitzonderlijk taai slijm in hun lichaam, waardoor organen zoals de longen, lever en darmen steeds slechter functioneren. Veel voorkomende klachten zijn hoestbuien, chronische luchtweginfecties, spijsverteringsproblemen en groeiachterstand. Ongeveer 1500 mensen in Nederland moeten dagelijks leven met deze nare ziekte. Elk jaar komen daar ongeveer 25 baby’s bij.

Geef mensen met CF een toekomst Voor een deel van de mensen met CF is er inmiddels medicatie beschikbaar die het basisprobleem in de cellen aanpakt waardoor klachten kunnen verminderen. Door deze medicatie kunnen kinderen weer naar school, kunnen volwassenen meer werken, zijn er minder ziekenhuisopnames nodig en verbetert de lichamelijke conditie. De bestaande medicijnen werken niet voor iedereen, er bestaan namelijk in Nederland ongeveer 156 CF-varianten.
De Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS) financiert baanbrekend onderzoek naar nieuwe medicatie met als doel dat binnen vijf jaar voor iedereen met CF een medicijn op maat beschikbaar is. Voor wetenschappelijk onderzoek is veel geld nodig. Met wetenschappers en jouw steun boeken we vooruitgang.

Op naar een toekomst waarin CF niemand belemmert!

Ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van de NCFS in 2019 heeft de NCFS deze video in samenwerking met AT5 laten ontwikkelen. Het filmpje is een van de dertien portretvideo’s uit de serie ‘Heb je even voor CF?’’ Al deze video’s kun je bekijken via https://www.ncfs.nl/50jaar/portretten. Camera en monteerwerk: Arbel Eshet.

 

Metakids | Stop metabole ziekten

Image

Metabole ziekten zijn slopers
Metabole ziekten slopen kinderlevens. Door een willekeurig foutje op het DNA gaat er iets mis in de chemische fabriek in het lichaam. Noodzakelijke bouwstoffen worden niet goed opgenomen of afgebroken, met ernstige schade aan de organen tot gevolg. Kinderen takelen af: ze gaan lichamelijk en verstandelijk achteruit. Een drama voor het kind en de naaste omgeving. In Nederland hebben ruim 10.000 gezinnen één of meerdere kinderen die aan een metabole ziekte lijden.

Het kan iedereen overkomen
Metabole ziekten kunnen iedereen treffen, want ieder mens heeft foutjes op het DNA. Van sommige ‘metakids’ is al vlak na de geboorte duidelijk dat er iets aan de hand is. Soms zijn er meteen symptomen, in andere gevallen blijkt dit uit de hielprik. Bij weer andere kinderen met een metabole ziekte, merkt het gezin het pas veel later. Dan heeft de ziekte het lichaam van een kind al jarenlang onzichtbaar beschadigd, en is deze schade onherstelbaar. Helaas blijken dan ook regelmatig hun jongere broertjes of zusjes dezelfde metabole ziekte te hebben (25% kans).

Samen geven we zieke kinderen een kans
Medisch onderzoek naar metabole ziekten maakt verschil. Het zorgt voor eerdere diagnoses en een betere en snellere behandeling van kinderen met een metabole ziekte.

Kernboodschappen van Metakids
Metabole ziekten zijn één van de grootste doodsoorzaken onder kinderen in Nederland. Maar bijna niemand weet het. Vaak wordt een ziekte te laat herkend of is behandeling niet mogelijk.
Veel kinderen halen hun eerste verjaardag niet eens. Dit is niet nodig. Onderzoek geeft kinderen een kans. Als we vaart maken met noodzakelijk onderzoek, zijn vrijwel alle metabole ziekten binnen 30 jaar behandelbaar. Metakids werft fondsen zodat alle kinderen met een metabole ziekte behandeld kunnen
worden.

Misie
Metakids gelooft in een wereld waarin metabole ziekten behandelbaar zijn en geen kind meer hieraan hoeft te overlijden. Metakids werft daarom fondsen voor onderzoek naar metabole ziekten bij kinderen. Daarnaast strijdt Metakids voor meer bekendheid voor de ernst, omvang en impact van deze slopende ziekten.

Visie
Onderzoek is de oplossing: voldoende kwalitatief onderzoek maakt vrijwel alle metabole ziekten binnen 30 jaar behandelbaar en biedt kinderen kwaliteit van leven en hoop op de toekomst.

Kankeronderzoekfonds Limburg

Image

Kankeronderzoekfonds Limburg is een regionaal fonds. Donaties gaan dan ook uitsluitend naar onderzoek in het Maastricht UMC+ en Limburgse partnerziekenhuizen waar artsen en onderzoekers zich hard maken voor een wereld waarin kanker steeds beter behandeld kan worden. Ze zetten in op het voorkomen en eerder ontdekken van kanker en werken aan effectieve en innovatieve behandeltechnieken. De resultaten zijn veelbelovend en geven een perspectief van hoop voor patiënten die nu en in de toekomst te maken krijgen met kanker.

De opbrengst van Nousventoux2020 komt ten goede aan het zogeheten ‘killercel’ onderzoek.

Killercel: de soldaat die kankercellen opruimt

Je kunt ze zien als soldaten in je lichaam, die de ‘slechteriken’ uit de weg ruimen. De ‘slechteriken’ zijn in dit geval kankercellen. Killercellen zijn een belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem, dat voorkomt dat we ziek worden. Maar soms weten kankercellen deze killercellen te omzeilen. Onderzoekers in Maastricht maken daarom in het laboratorium extra sterke killercellen. Het doel is ze in de toekomst aan patiënten te geven bij wie de eigen killercellen niet goed werken. Zo kan de behandeling van eerst beenmerg- en borstkanker, maar later ook andere kankervormen, verbeterd worden. Immuuntherapie: een flinke oppepper voor het immuunsysteem

Misschien komt de term ‘immuuntherapie’ je bekend voor? Het is een behandelvorm tegen kanker die nog volop in ontwikkeling is en waar artsen en wetenschappers hoge verwachtingen van hebben. Kankercellen blijken namelijk in staat zich te voor te doen als gezonde cellen. Dan herkent het immuunsysteem (dus ook de killercellen) ze niet. Bij immunotherapie krijgt het eigen immuunsysteem een flinke oppepper, zodat het zijn belangrijke taak weer kan uitvoeren: het opruimen van ziekteverwekkers, zoals kankercellen.
Hoe doe je dat dan precies?

Om vooruit te komen met medische behandelingen, moet je eerst precies weten hoe het zit. Wetenschappers onderzoeken daarom hoe de killercellen eigenlijk werken. Waar zitten ze in het lichaam? Hoe sturen ze de andere cellen in het immuunsysteem aan om te helpen bij het opruimen van kankercellen? Uit eerder onderzoek is al gebleken dat killercellen van een ander persoon (een donor) veel beter in staat zijn kankercellen op te ruimen dan eigen killercellen. Ontsnappen aan deze ‘lichaamsvreemde agenten’ is haast onmogelijk. Ook hebben wetenschappers al een aantal manieren gevonden om killercellen in het lab extra sterk en actief te maken en om ze te vermeerderen.
Veiligheid voorop: van dier naar mens

Voordat je zo’n nieuwe behandeling op mensen gaat testen, moet je eerst zeker weten dat het veilig is. Dat gebeurt meestal in muizen: ook de behandeling met donor killercellen is zo getest. Borstkanker en de ziekte van Kahler (een vorm van beenmergkanker) kan bij muizen genezen worden met deze behandeling. Omdat een killercel alleen kankercellen zal aanvallen en gezonde cellen met rust laat, verwachten de onderzoekers weinig nare bijwerkingen voor de patiënt. Die zal de donor killercellen via een injectie of infuus toegediend krijgen.

Maar voordat het zover is, moeten wetenschappers door kunnen met hun belangrijke werk. Werk jij mee? Steun het Kankeronderzoekfonds Limburg.